Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Διαβαθμίσεις Brazilian Jiu Jitsu (ζώνες)

Πιστεύω ότι αυτό το αρθρο θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε πού βρήσκεστε σήμερα στο Brazilian Jiu Jitsu.

Άσπρη ζώνη  
Αυτή είναι η ζώνη του Ξεκινήματος.
Η ικανότητά σας να παλευέτε με επιτυχία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό τρία πράγματα:

Την εμπειρία σας από κάποια προηγούμενη πολεμική τέχνη,
Το τρέχον επίπεδο καταλληλότητας, (Φυσική κατάσταση)
Η ικανότητά σας να μάθενετε οπτικά.
 Οσοι ξεκινάνε το άθλημα έχοντας εμπειρία σε κάποιο παρόμιο άθλημα (πάλη) φαίνονται να προσαρμόζονται πιο εύκολα.Επίσης όσοι έχουν ασχοληθεί με κάποιο άλλο είδος αθλητισμού.
Όσοι δεν έχουν εμπειρία μερικές φορές έχουν μια δύσκολη περίοδο για την προσαρμογή.
Το πιο ενοχλητικό μέρος σχετικά με το ότι μια ζώνη του λευκού (ειδικά αν δεν έχετε καμία εμπειρία σχετικά με το έδαφος) είναι το γεγονός ότι οι προχωρημένοι μαθητές θα κυριεύουν όσο αναφορά στις θέσεις και γενικότερα κατ την περίοδο της πάλης. Συνήθως θα απογοητευέστε. Αυτή η απογοήτευση οδηγεί συνήθως τις λευκές ζώνες να αναζητουν απαντήσεις σε ερωτήσεις όπως,πώς μπορώ να μείνω περισσότερο σε πλεονεκτική θέση επάνω στα προχωρημένα παιδιά; Πώς θα διαφύγουν από της τεχνικές επίθεσης; Δυστυχώς, δεν υπάρχει απάντηση ώστε να το αλλάξετε αμέσως υπέρ σας.
Η μόνη ενθάρρυνση που μπορώ να δώσω σε εσάς είναι αυτό,διατήρηστε την εκπαίδευση! Έρχεται η μέρα σας. Όταν πλέον θα έχετε περάσει την Λευκή ζώνη, θα έρθει η ημέρα. Εκείνη την ημέρα θα μπορείτε να διαφύγετε από οποιαδήποτε θέση με φινέτσα και ευκολία. Στη συνέχεια, θα είναι η σειρά σας να παρακολουθήσετε την απογοήτευση των νέων λευκών ζωνών που θα έρθουν.  Στη συνέχεια, θα είναι η σειρά σας για να τους ενθαρρύνετε, όπως αυτοί έχουν ενθαρρυνθεί σας!



Μπλε Ζώνη

Αυτή είναι η ζώνη της επιβίωσης. Είναι η ζώνη όπου στην  εκπαίδευσης σας πρέπει να δοθεί έμφαση στη διαφυγή από τις περισσότερες  θέσεις που θα σςα κυριαρχεί ο αντίπαλος (mount,guard, side control, mount).Έχοντας τη δυνατότητα να ξεφευγεται από αυτές τις θέσεις είναι το πιο σημαντικό για να δυσκολεύετε τον αντίπαλο σας. Έτσι θα μπορείτε πιο συχνά να βρήσκεστε πάνω στον αντιπαλο σας αλλά τότε θα είναι που αναζητάτε περισσότερες τεχνικές να γνωρίσετε για να μπορείτε να συνεχίσετε την στρατιγική σας πάνω στον αντίπαλο.Εφόσον μάθεται να ξευγεται το επόμενο β΄ημα είνα να μάθετε να ελένχεται τον αντίπαλο σας.Με νέες πιο επιθετικές τεχνικές αντίθετα με τις τεχνικές διαφυγής που γνωρίζατε.

Μοβ Ζώνη

  Αυτή είναι η ζώνη εκρηκτικότητας  και συνδυασμού. Σε αυτήν την ζώνη μετριάζεις το επιπέδο της ενέργειας που καταβάλεις για να επιτύχεις μια συγκεκριμένη εργασία.είναι πιο μετριασμένα τα επίπεδα δύναμης από ότι στην λευκή. Το ρεπερτόριο σας σε τεχνικές θα πρέπει να είναι πολύ υψηλό. Η λευκή και η μπλε είναι οι ζώνες όπου σας δίνουν την δυνατότητα να μάθεται πολλές τεχνικές ενω στην μοβ γίνεται η βελτίωση τους και ποιές σας ταιριάζουν πιο πολύ. Επίσης, είναι η ζώνη όπου θα μάθετε να τοποθετείτε τις βασικές τεχνικές μαζί.
    Ως ένας κάτοχος μοβ ζώνης, πρέπει να αρχίσετε να εστιάζετε στη δυναμική χρήση. Θα πρέπει να εκπαιδεύσετε ολόκληρο τον οργανισμό σας να ΑΙΣΘΆΝΕΤΕ ορμή. Μέχρι τώρα τα πάντα ήταν οπτικά. Πρέπει να αναπτύξετε ένα υψηλό επίπεδο ευαισθησίας του ώστε να κυλάτε με τον αντίπαλό σας (ρολάρετε), ειδικά όταν σας αντιμετώπιζουν ανθρώποι που είναι πολύ μεγαλύτεροι και ισχυρότεροι από ό, τι είστε.

Καφέ Ζώνη

  Πρώτα από όλα  πρέπει να είσαι "τέλιος" σε κάθε διαφυγής. Πρέπει να είναι σε θέση να ξεφύγει από κάθε θέση και με τη χρήση των χεριών και χωρίς τη χρήση των χεριών σου.
Από τη στιγμή που ένας μαθητής έχει μια σταθερή λαβή για την υπεροχή του στα βασικά στοιχεία του, θα τον προωθήσω σε καφέ ζώνη. Από τη στιγμή που προήχθη σε καφέ ζώνη, εκείνος πρέπει να συνεχίσει για τον επανέλεγχο του παιχνιδιού. Πρέπει να αναζητεί στις ασθενείς περιοχές και να εστιάζει σε αυτές. Επίσης πρέπει να βρειτα πλεονεκτήματα του και να εστιάσει σε αυτά για ένα εκτεταμένο χρονικό διάστημα επειδή αυτά θα καθορίσουν τον χαρακτήρα του ως μια μαύρη ζώνη.

 
 
 
Μαύρη ζώνη
Το επίπεδο της μαύρης ζώνης, στο θέμα τεχνικής εμπειρογνωμοσύνης του ατόμου είναι πολύ υψηλή. Ωστόσο, την ικανότητά του να εκτελέσουν επιδέξια όλες τις τεχνικές γνώσεις δεν θα είναι τόσο καλή όσο μπορεί να πιστεύουν ορισμένοι. Οι μαύρες ζώνες προφανώς θα έχουν κάποια αγαπημένη κινήση που κάνουν τις περισσότερες φορές. Ωστόσο, με τον καιρό (εάν συνεχίζει να εκπαιδεύτε με την ίδια ένταση, όπως έκανε με την παλαιότερες ζώνες), το επίπεδο της ικανότητάς του θα εξακολουθήσει να αυξάνεται. Το μόνο πράγμα που θα είναι διαφορετικό είναι ότι το παιχνίδι θα γίνει πολύ μικρότερο.
 
 
 
                                            Αυτό το άρθρο γράφτηκε από BJJ.Org προτεινόμενα συμβολής Roy Harris. Δημοσιεύτηκε αρχικά στο www.royharris.com
 
                                             (Άσπρη ζώνη με βοήθεια Μάυρης Ζώνης)





                                                       (πανευρωπαικοί αγώνες 2010)

                                                            (εξετάσεις για μόβ ζώνη)




                                                  (διάφορες τεχνικές για καφέ ζώνη)




                                                                 (εξετάσεις για μαυρη ζώνη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου